Annonce
Samfund

Unge drenge løb efter Nico, der er transperson: Flygtede panisk ind i taxa

Alvoren er tydelig at se i Nicos øjne. Episoden fra lørdag nat har påvirket  Nico, der identificerer sig som mand med et kvindeligt udtryk (transperson). Foto Chili Djurhuus
Natten til søndag løb en gruppe unge drenge efter Nico, der identificerer sig som transperson. Nico flygtede panisk ind i en taxa.

I lørdags mellem tre og fire om natten var Nico, der identificerer sig om en mand med et kvindeligt udtryk og som kalder sig transperson (hun/hende, red), på vej hjem fra fest.

Og hvad Nico troede skulle være en rolig tur på vej hjem fra en hyggelig fest udviklede sig til et mareridt, da Nico var på vej ned til Vanløse Station. Et mareridt der betød, at Nico løbende endte i en anden retning.

- Jeg gik på Katrinedalsvej, da en gruppe drenge pludselig råbte, - ’Hvorfor går du i kjole?’ Til at starte med ignorerede jeg det og begyndte bare at gå hurtigere. Da de fortsætter med at råbe, svarede jeg, - Fordi jeg har lyst, fortæller Nico, der derefter pludselig fik sine ben på nakken.

Annonce

- Pludselig begyndte de at løbe efter mig, imens de råbte, - Er du bøsse, din svans? Hvorefter jeg begyndte at løbe, fortæller Nico.

Hvor kom drengene fra?

- Jeg kan huske, de kom venstre side, omkring Katrinedalsskolen, kan jeg se, efter jeg har googlet området, svarer Niko, der selv bor på Amager.

Fandt panisk en taxa

- Heldigvis var der en del sidegader, og jeg tænkte bare, - Jeg skal væk nu, hvorefter jeg løb fra den ene vej til den anden, indtil jeg endte ved Sallingvej, hvor jeg stillede mig ud på vejen i panisk tilstand, viftede med armene og prajede den første taxa, der kom, fortæller Nico, der stadig er i chok.

Kan du huske, hvordan de så ud. Hvor gamle var de?

- Det var mørkt, og det eneste jeg tænkte på at stikke af, så jeg kiggede mig altså ikke tilbage, forklarer Nico og uddyber.

- Så jeg har ingen erindring om, hvordan de så ud. Jeg tænkte bare på at komme væk hurtigst muligt og hen, hvor der var biler, fortæller Nico, der efterfølgende har googlet Vanløse, og Nico giver udtryk for, at hun er glad for, at som transperson ikke bor i bydelen.

Artiklen fortsætter under kortet.

Nico skulle have været nede ved Vanløse Station, som er markeret i den nederste cirkel, men Nico endte dog ved Sallingvej, hvor hun panisk fik en taxa, fordi en gruppe drenge, der kom fra området omkring Katrinedalsskolen i Vanløse, begyndte at løbe efter ham.

Hvad er en transperson?

Transperson:
En person hvis kønsudtryk eller kønsidentitet, i større eller mindre grad er i uoverensstemmelse med vedkommendes biologiske køn, fx en transvestit eller en transkønnet person.

- Jeg har efterfølgende googlet Vanløse på nettet, og en kort tanke er, - 'Gud, hvor jeg glad for, at jeg ikke bor i Vanløse', da jeg kan se, at der er flere historier på nettet,  der beskriver, at Vanløse er et udsat område, og det må være forfærdeligt at bo i et kvarter, hvor man ikke kan leve som man er.

Annonce

Overvejer at pakke det hel ned

Hvor længe har du haft et feminint udtryk og gået i for eksempel kjole?

- Jeg har haft det i mig, siden jeg var teenager, men jeg gav først mig selv plads til den side af mig de sidste seks år, fortæller Nico, der i dag er 42 år. Nico fortsætter.

- Og jeg har aldrig før oplevet, at blive råbt efter eller truet på grund af min kønsidentitet. Og jeg bader både i bikini og går ofte i kjole.

Hvad tænker du om det?

- Jeg har overvejet at pakke det hele ned. Jeg har tænkt, om det er for farligt, men flere i min familie, siger at det skal jeg ikke gøre. Og det ved jeg også godt, for hvis jeg ikke kan være den jeg er, så er der ingen grund til at leve, svarer Nico og får et alvorligt udtryk i ansigtet.

Går du med selvmordstanker?

Hvis du har tanker om selvmord, så sig det til nogen. 

Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har, og du kan gøre det anonymt. 

Du kan kontakte Livslinjens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05, ligesom du har mulighed for at chatte med Livslinjen.

- Det er i kvindetøj, jeg føler mig hjemme, og jeg vil ikke undertrykke den side af mig selv. Jeg vil miste min integritet, mit humør og selvrespekt, hvis alternativet var at lade være med at være kvinde, svarer Nico, der har gået tanker om at blive opereret for at få kvindelige kønsorganer og tage hormoner for at få en lysere stemme og glattere hud, men hun mener selv det er for sent, fordi hun er 42 år.

Annonce

Frustreret og ked

Hvis vi kunne spoler tiden tilbage til lørdag nat, satte tiden i stå, og du, som den eneste, kunne tale til den her gruppe drenge, hvad ville du så sige til dem?

- Det at jeg går i kjole handler om kønsudtryk. Det har intet med seksualitet at gøre. Og desuden er jeg til kvinder. Transpersoner går rundt med rigtig meget skyld, skam, frygt og angst på grund af den måde som de her drenge opfører sig på. Nico holder en kort pause.

Du aner ikke, hvor ensom jeg følte mig, da jeg kom hjem lørdag nat.

Nico

- Det er svært at svare på.

Hvad gør det ved dig?

Nico trækker vejret dybt og kigger direkte på mig.

- Jeg bliver frustreret, sur og afmægtig, og samtidig så tænker jeg, hvad laver de her drenge så sent om natten på en mørk gade i Vanløse? Hvor er deres forældre? Jeg har talt med mine forældre om det og min far siger, at Nico er sikker på, at hvis det ikke havde været mig, så havde det været en anden, fortæller Nico der har besluttet at anmelde oplevelsen til politiet.

Annonce

Ensomt

Hvorfor har du ikke anmeldt det før?

- Jeg tænkte ikke, at det var nødvendigt i og med at de løb efter mig og jeg slap med en slem forskrækkelse. Der er jo ikke sket en hate crime, fortæller Niko, hvorefter hun kontakter politiet og anmelder episoden.

Vanløse overhører Nicos anmeldelse, og Københavns Politi tager imod Nicos anmeldelse, på trods af at hun ikke blev udsat for vold.

Efter anmeldelsen bliver Nico stille.

Hvordan du det? 

Nico begynder at græde.

- Undskyld, men jeg bliver pludselig meget chokeret over det hele. Jeg kan jo ikke bare stoppe med at være transperson, fordi det er farligt. Nico rejser sig. Grædende, og går på toilettet. Nok for at få et break. Da hun kommer tilbage, siger hun.

Anmeldelsen til politiet

Da Niko taler med politiet, fortæller politiassistenten som Nico taler med, at de ikke registrerer hadforbrydelser på baggrund af, hvilken minoritet der er tale om. Det skyldes blandt andet, at paragraffen om hadforbrydelser (straffelovens § 81 nr. 6) lyder, at det ved fastsættelsen af straf i almindelighed skal indgå som skærpende omstændighed, ”at gerningen har baggrund i andres etniske oprindelse, tro, seksuelle orientering eller lignende.” – dvs. en bred vifte af minoriteter.

Derfor kan Københavns Politi hellere ikke fortælle VanløseLIV, om der har været flere forhold med trusler eller vold mod for eksempel LGBT+ personer i området.

Københavns Politi kan hellere ikke fortælle, om der specifikt har været andre anmeldelser vedrørende truende adfærd eller vold i området omkring Katrinedalsvej, Sallingvej og eller Vanløse Station, natten til søndag. Det skyldes, at området er så stort område, at det kræver en aktindsigt, før politiet kan undersøge det.

- Jeg vil jo bare gerne kunne være her på lige fod med andre mennesker i samfundet. Du aner ikke, hvor ensom jeg følte mig, da jeg kom hjem lørdag nat.

VanløseLIV har forsøgt at få en kommentar fra LGBT+Danmark. De har ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
Nico ønsker ikke at få sit fulde navn frem i artiklen af frygt for repressalier fra de unge drenge. Nicos fulde identitet er redaktionen bekendt.

VanløseLIV bruger efter aftale med Nico, pronomenet hun/hende om Nico. Nico identificerer sig som en mand, der udtrykker sig kvindeligt. Nico har læst artiklen og godkendt den før udgivelse.


Annonce
Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Samfund

Vanløses skjulte vinbutik: Vi er nok lidt utraditionelle

Offentlige midler

Nye beskyldninger: Borgmester brugte kommunens medarbejdere til at reklamere for sit parti

Samfund

Dagmar vinder PlanBørnefondens Pigepris: Det skal pengene bruges til

Trafik

SF vil lukke 100 gader for gennemkørende trafik

Alarm 112

Vognmand mister bil efter taxachaufførs alt for høje fart

Knæk cancer

Troels Trier donerer værk til Vanløse knækker cancer: Det handler om liv og død

LIV inviterer

3-2-1 ... Nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Trafik

Katrinedalskvarteret er en labyrint: Vi laver u-vendinger uafbrudt

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Knæk cancer

Sofie bekæmper frygtet sygdom med havestol

Samfund

Flemming Fenger ønsker hjælp fra lokal stjerne-arkitekt til at løse cykelkaos ved Vanløse Station

Knæk cancer

Vanløse knækker Cancer for femte gang: Lav din egen indsamling og vær med

Annonce