Annonce
Samfund

Tidligere børnebibliotekar: Vanløses bibliotek er blevet et discount bibliotek

- Man kan ikke forvente, at en lærer eller pædagog læser alle børnebøger, men det kan man af mig, siger Kathrine Pachniuk. Foto. Privat
I sommers valgte børnebibliotekar, Kathrine Pachniuk at blive selvstændig, fordi hun blev forflyttet til at skulle sætte bøger på plads. Nu retter hun skarp kritik af Københavns Kommunes nye børneværts-strategi, som hun ikke mener kommer børnene til gode.

- Jeg blev forflyttet til Hovedbiblioteket som logistikmedarbejder. Jeg skulle, kort fortalt, være en del af en et team, der cykler rundt og sætte bøger og reservationer på plads. Det er jeg ikke uddannet til, derfor sagde jeg op og startede op som selvstændig.

Ordene kommer fra nu tidligere børnebibliotekar i på Vanløse bibliotek, Kathrine Pachniuk. En kvinde, de fleste nok har lagt mærke til hvis, de har været på Vanløse Bibliotek. Kathrine Pachniuk havde nemlig altid en smuk kjole på, også smilte hun over hele ansigtet. Men smilte forsvandt.

- Jeg synger alfabetet, når jeg skal sætte bøger på plads. Biblioteker kan ikke fungere uden dem der sætter bøger på plads, men det er bare ikke det, jeg skulle lave, siger Kathrine Pachniuk, og slår fast at den stilling hun var overført til ikke involverede formidling.

Annonce

- Jeg var ansat til at lave arrangementer og events for børn, der skulle fremme læselysten, fortæller hun og pointerer med et stort smil, at hendes hjerte brænder for formidling af børnelitteratur.

Børnebibliotekaren er væk

Kathrine Pachniuk er nu startet op som selvstændig, hvor giver lærer og pædagoger (og andre bibliotekarer, red) redskaber til at formidle litteratur for børn ved at give dem endnu flere værktøjer (og inspiration til gode børnebøger) end de allerede har.

- Man kan ikke forvente, at en lærer eller pædagog læser alle børnebøger, men det kan man af mig, siger Kathrine Pachniuk og griner. Hun fortsætter.

- Og det er her jeg og børnebibliotekaren (der nu ifølge Kathrine Pachniuk er skåret ned, red) kommer ind i billedet.

Hvordan?

- I og med at jeg er uddannet til at arbejde med læselyst og formidling og er passioneret omkring børnelitteratur, har jeg en helt anden indsigt, viden og passion, svarer Kathrine Pachniuk. Hun fortsætter.

- Og så er det fantastisk at have mere tid til min familie, fortæller Kathrine, der giver udtryk for, at hun på biblioteket var spændt hårdt for, fordi de var for få mennesker.

Det kommer ikke til at være et bibliotek som i gamle dage, hvor der var børn og bibliotekarer på samme tid. Og derfor kan man umuligt have det samme forhold til lånerne, fordi man ikke er fast tilknyttet biblioteket og kan fokusere på lokalsamfundet.

Kathrine Pachniuk

- Der var mange aftener, hvor jeg ikke kunne sige godnat til mine børn. Det er jo lidt ironisk, at børnebibliotekaren ikke har tid til at læse godnathistorier for sine egne børn, siger Kathrine.

Kathrine Pachniuk er startet op som selvstændig. Her er hun på bogforum. Foto. Privat

Da du blev forflyttet, kom der så nogen i stedet for dig?

- Nej, der kom ikke nogen i stedet for mig. Der kommer kun til at være en fast børnebibliotekar fremover til at lave ting til både skoler, daginstitutioner og skoler i Vanløse. I forvejen har det været svært at lave ting udover et minimum af tilbud og fremover bliver det endnu sværere, svarer Kathrine Pachniuk, og forklarer at det ikke kun handler vagtdækning, men også at børnebibliotekarene kender børnene, pædagogerne og lærerene godt. Alt det bliver, ifølge Kathrine Pachniuk, smidt på gulvet, fordi der kommer nye medarbejdere, der har færre vagter.

- Deres funktioner er at være værter i rummet. Hele værtsbegrebet er nyt, og ingen ved, hvad ideen er udover, at vi allerede har fået fjernet skranken fra biblioteks-rummet, så vi har ikke en pc til at hjælpe lånerne længere. Nu skal de med ind på kontoret, siger Kathrine Pachniuk, der frygter, at de københavnske biblioteker ender som McDonalds biblioteker.

Annonce

McDonalds Biblioteker

- Det kommer ikke til at være et bibliotek som i gamle dage, hvor der var børn og bibliotekarer på samme tid. Og derfor kan man umuligt have det samme forhold til lånerne, fordi man ikke er fast tilknyttet biblioteket og kan fokusere på lokalsamfundet.

Hvorfor er det et problem?

- Fordi det ikke nødvendigvis er en vært, der ved noget om børnelitteratur, og derfor skal børnene ofte selv lede efter litteraturen.

Er det et problem i de her elektroniske tider?

- Ja. For børnene kender ikke al litteratur, og det er jo her børnebibliotekar kan inspirere børnene til, hvad de skal læse, svarer Kathrine og fortæller, at det er hendes erfaring, at det måske først er 15. gang, at børn kommer til en bibliotekar og taler om et ønske af en bog eller et specifikt emne. Det handler om tryghed ved det kendte ansigt, tilføjer hun.

Jobopslag på en værtsstilling. Stillingen her til Hovedbiblioteket. Foto. Jobindex

- Biblioteket er et unikt fælles tredje sted, hvor vi hjælper børn ind i litteraturen, og den mulighed forsvinder nu, sukker Kathrine.

Du bruger ordet McDonalds Biblioteker. Hvorfor gør du det?

- Fordi alt skal være ens, uden øje for, at bydelene kan noget forskelligt, siger Kathrine, der tror, at det er blevet nemmere at indføre efter corona, fordi folk er blevet vant til, at der ikke længere er service. Og den service kommer, ifølge Kathrine Pachniuk, ikke tilbage som, vi kender den.

Lige for prins Knud:  Hvorfor er der brug for børnebibliotekarer?

- Vi hjælper børnene til at finde den litteratur, der passer til lige der, hvor de er i livet.

Tror du, at løbet er kørt?

- Jeg håber, at borgerne i Vanløse kontakter politikerne og brokker sig over forringelsen, fordi er jo politikerne, der har taget beslutningen. Og vi skal huske at politikerne er styret af borgerne, svarer Kathrine Pachniuk afsluttende.

Det svarer kommunen

Vi har forelagt Kultur- og Fritidsforvaltningen Kathrine Pachniuks kritik. De svarer følgende i en mail.

Spørgsmål: Hvordan hænger det sammen med Vanløse bibliotek først åbner klokken 14? Ingen skoler, vuggestuer eller børnehaver tager på tur til biblioteket.

Svar: Det er den betjente åbningstid, der er fra kl. 14:00. Biblioteket er som udgangspunkt åbent med selvbetjent adgang fra 08:00 – 20:00. Der laves derudover også aktiviteter med institutioner og skoler uden for den betjente åbningstid.

Spørgsmål: Kan I bekræfte at det hedder værter?

Svar: Det er korrekt, at der på bibliotekerne i København er ved at blive etableret en biblioteksværtsfunktion, som kan guide borgerne til mødet med litteraturen. Værter kan være bibliotekaruddannede eller have en anden relevant faglig baggrund som for eksempel cand.mag. i litteratur. Der er tale om en funktion, ikke om en stillingsbetegnelse.

Spørgsmål: Kan I garantere, at dem der er børneværter er på de samme overenskomster og derved har de samme kompetencer som en uddannet børnebibliotekar?

Svar: Børneværter er knyttet til Hovedbibliotekets børneetage ’LÆS’ og findes ikke i Kultur V. Vi skal sikre, at vores medarbejdere tilsammen har de rette kompetencer til at varetage opgaven, også i forhold til formidling af børnelitteratur og skabe læselyst i alle aldre. Medarbejdere ansættes altid på relevant overenskomst i forvaltningen.

Spørgsmål: Kan I bekræfte at værtsrollen bliver at være i rummet mere end at vejlede, guide og inspirere?

Svar: Værtsrollen handler om skabe læselyst, formidle litteratur, vejlede, guide og inspirere gennem tilstedeværelse i biblioteksrummet.

Spørgsmål: Kan I garantere at en børnevært er inde i børnelitteraturen? Og hvordan?

Svar: Børneværter er knyttet til Københavns Hovedbiblioteks børneetage ’LÆS’. Herudover er der ved at blive etableret biblioteksværtsfunktion på de københavnske biblioteker. Herudover ansættes der løbende medarbejdere med faglig baggrund, som for eksempel bibliotekar.

Spørgsmål: Hvorfor ansætter I både børnebibliotekar og en vært, hvis de har de samme kompetencer?

Svar: Børnevært er en funktion, ikke en stillingsbetegnelse som for eksempel en bibliotekar er.

Spørgsmål: Kathrine Pachniuk siger, at der kun vil være en børnevært på Vanløse bibliotek to gange om ugen. Kan I bekræfte det? Og hvor tit vil der være en uddannet børnebibliotekar i Vanløse?

Svar: Der er tre biblioteksværter målrettet børn tilknyttet Vanløse Bibliotek. I videst muligt omfang forsøger vi at tilrettelægge tilstedeværelsen af medarbejdere på bibliotekerne i det tidsrum, hvor der er flest borgere uanset alder.

Spørgsmål: Hvordan vil I sikre den en tryg relation mellem vært og børn, hvis der ikke er en gennemgående voksne på biblioteket?

Svar: En væsentlig del af en biblioteksværts faglighed er opsøgende relationelt værtskab. I praksis betyder det, at der er stort fagligt fokus på relationen til de børn, der bruger børnebiblioteket.

Spørgsmål: Kan I bekræfte, at I forflyttede Kathrine Pachniuk til at skulle sætte bøger på plads. Og hvordan kan det være at, I forflytter en engageret børnebiblitekar til en stilling, hvor hun skal sætte bøger på plads (det bydækkende logistikteam, der skal servicere alle bibliotekerne ift. den omfattende opgave med materialelogistikken)?

Svar: Vi kan ikke kommentere på konkret personale.

Spørgsmål: Kathrine Pachniuk siger, at der ikke kommer en i stedet for hende - kan du bekræfte det?

Svar: Vi kan ikke kommentere på konkret personale.

Spørgsmål: Hvorfor søger I ikke uddannede bibliotekarer, men også folk med andre uddannelser?

Svar: Vi søger i Kultur V hver gang medarbejdere med relevant uddannelse på den stilling, der skal besættes. Det konkrete jobopslag, der henvises til, er fra Hovedbiblioteket og ikke fra Kultur V.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Corona

Højeste smittetal i Vanløse nogensinde: Lider din virksomhed, daginstitution eller skole?

Samfund

Derfor ligger Fengergrunden brak: Det startede med tre konkurser

Fidus For abonnenter

Tjener millioner på gylden fidus: Christiania-advokat skifter forklaring

Feminisme

- Er du min mor i dag? Sammen med seks andre kvinder opfostrede Inger en datter

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Permanent opholdstilladelse

Enhedslisten går ind i sag om Vanløse-frisør: Reglerne er for rigide

Million-fortjeneste For abonnenter

Efter gigantisk prisfest: Nu er der dårlige nyheder til boligejerne i hovedstaden

Vanløse

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Offentlig transport For abonnenter

Få overblikket: Her holder S-tog stille i weekenden

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Byliv

Hjælp dit lokale spisested: Stor madfestival giver dig gastronomiske lækkerier til en god pris

Permanent opholdstilladelse For abonnenter

Azadeh fra Vanløse har knoklet i sin frisørsalon i seks år: Prisliste spænder ben for permanent opholdstilladelse

Samfund

- Kommende butik  på Jydeholmen bidrager ikke til et levende eller indbydende hjørne

Annonce