Annonce
Sundhed

Stikket blev trukket ud af Dorthes liv: Nu hjælper hun andre

Dorthe Jeppesen. Foto. Chili Djurhuus
Efter Dorthe gik ned med stress, indså hun at hun skulle ændre sit liv.

- Jeg var big time en del af hamsterhjulet, og jeg prioriterede altid arbejdet først, derefter kom mine børn, så min mand og til sidst mig, siger Dorthe, der for et år siden pludselig fra den ene dag til den anden gik ned med stress.

- Jeg arbejdede 12 -14 timer om dagen, og jeg svor, at jeg ikke var en af dem, der ville gå ned med stress, det havde jeg helt styr på også selvom jeg kendte flere, fortæller Dorthe og fortsætter.

- Jeg skulle bare lige arbejde 14 dage mere, bare lige og bare lige, siger hun og får et alvorligt udtryk i ansigtet.

Annonce

- Og så skete det en lørdag. Jeg var hjemme, og pludselig kunne jeg intet. Jeg kunne ikke mærke mig selv, jeg kunne ikke mærke, om jeg var glad eller ked af det. Jeg var fuldstændig følelsesløs. Umiddelbart efter blev jeg sygemeldt. Bare det at stå op hver dag var en kamp. Jeg kunne ikke overskue at gå i bad. Jeg havde mylder tanker om alt og intet. Det var som om, at stikket var trukket ud, og jeg havde mistet mig selv. Det eneste jeg kunne var at gå fra sengen ned i stuen, hvor jeg lagde mig på sofaen, og sådan lå jeg i mange måneder, indtil jeg blev rask nok, - siger hun og laver citationstegn. Og jeg vidste, at jeg skulle tilbage til hamsterhjulet.

Fyrreseddel var en gave

Umiddelbart før Dorthe skulle tilbage på arbejde, modtog hun en opsigelse.

Hvad var dine symptomer?

- Det var de klassiske, hovedpine, træthed, hjertebanken, søvnløshed, tankemylder, ingen energi, enorm tristhed, skyld og skamfølelse over at have bragt mig selv i den situation, fortæller Dorthe.

Et par måneder inden sygemeldingen inviterede en god veninde Dorthe gratis med som gæst på en coaching uddannelse. Første modul var gratis for gæsten. Og den oplevelse kom til at vende op og ned på det hele.

- Jeg skulle pludselig forholde mig til, hvad jeg ville bruge mit liv, til hvis jeg selv kunne vælge. Og det spørgsmål slog mig ud. Det rystede mig i min grundvold, for pludselig skulle jeg forholde mig til mig selv, og hvem jeg egentlig var som person, siger Dorthe og holder en kort pause og trækker vejret helt ned i maven.

- Jeg kan mærke, at det påvirker mig, fordi det jo gik op for mig, at jeg ikke levede efter mine kerneværdier.

Hvad vil du gå igennem ild og vand for. Når vi går på kompromis med vores kerneværdier, får vi det skidt med os selv.

Dorthe Jeppesen

Og hvad er de?

- Frihed, og ikke mindst drømmen om at hjælpe andre med at udleve deres potentiale, svarer hun og fortsætter.

- Mange lader sig styre af ydre faktorer og glemmer eller evner ikke at mærke efter hvad deres indre forsøger at fortælle: Nemlig, at de kan gå efter deres drømme, og de skabe deres liv.

Hvis du ser på det sidste år, hvad tænker du så?

- Jeg ser min sygemelding og fyreseddel som den helt store gave. Jeg føler, jeg er kommet hjem. Det, jeg er i færd med nu, er et af mine formål i livet.

Annonce

Går ikke på kompromis

Hvis vi hoppede på en tidsmaskine og tog tilbage til Dorthe for et år siden, hvad er forskellen så?

- Jeg tror mere på mig selv og lever efter mine kerneværdier. Jeg ved, hvem jeg er som menneske.

Hvordan ville du få kvinder, som den Dorthe du var for et år siden, til at indse, at de skal tale med en som dig?

Dorthe griner.

- De skal tale med mig, for det der gjorde forskellen for mig, var jo netop at finde ind til kernen af mine værdier.

Kan du uddybe det?

- Dit DNA. Hvad vil du gå igennem ild og vand for. Når vi går på kompromis med vores kerneværdier, får vi det skidt med os selv.

Dorthe Jeppesen. Foto. Chili Djurhuus

Hvordan ved man det?

- Her er det vigtigt at se på om du trives i det liv, du har. Styres du af negative eller positive energier?

Negative energier?

- Hvis du går rundt og for eksempel er irriteret eller vred er det vigtigt at se på, hvad det er inde i dig der gør, at du bliver irriteret.

Inde i mig?

- Ja, for det handler ikke om dem, du er irriteret på. Det er dig selv, der vælger, om du lader dig være irriteret og  påvirke af det, så det ødelægge din dag.

Annonce

Ansvaret ligger hos dig selv

Men er det ikke svært at have den indsigt, hvis man er stresset?

- Hvis der kommer en klient ind til mig med alvorlige stresssymptomer som for eksempel en normal funktionsevne eller ikke kan mærke sig selv, så henviser jeg videre til en psykolog. Mit arbejde som coach har et mål om forandring eller forståelse, og det er med det udgangspunkt, du skal arbejde med dig selv hos mig, fortæller Dorthe, der selv gik til psykolog, i sit forløb, og her begyndte at sætte ord på sine følelser, og hvad der skete i hendes krop. En styrke hun nu ser som noget godt. Før i tiden var det en svaghed.

- Stressen blev skillevejen. Jeg indså, at jeg ikke ville leve det liv, jeg levede mere, siger Dorthe der har fokus på egenomsorg.

Men er det hele inde i os selv?

- Vi har tendens til at give ydre omstændigheder skylden for, hvordan vi har det. Men ansvaret ligger hos os selv. Vi har et valg. Og det er det valg, vi skal blive bevidste om.

Hvordan?

- Jeg sætter altid mig selv først. Hvis jeg ikke har det godt, så kan jeg ikke være noget for andre, svarer hun uden at blinke. Hun fortsætter.

- Det er ligesom, hvis du vil tabe dig. De fleste ved, hvordan man gør, men af en eller andet grund, sker der ikke noget alligevel, og det er her jeg kan hjælpe dig på vej, så du får et fokus, hvad enten det handler om din vægt eller dit liv, og hvordan du vil leve det.

Er det virkelig så let?

- Vi er gode til at bruge penge på en ny bil eller sofa, men at bruge penge på os selv og vores egen personlige udvikling. Dét er de fleste ikke særligt gode til.

Annonce

Gift med dig selv?

Hvad så hvis man kender en, der er semi-stresset eller måske er et dårligt sted i sit liv. Hvordan får man pågældende til at kontakte dig eller en anden coach?

- En indgang kunne være at spørge om hun eller han er okay? Er hun eller han glad? Trives du? Trives vi som par? Og så er det i høj grad noget med at tage en beslutning: Nu vil jeg ikke mere. Nu vil jeg noget andet, fortæller Dorthe, der holder et foredrag på Vanløse kulturstation om kostomlægning med mindset coaching d. 14 oktober.

- Det handler om at passe på sig selv, hvad enten det handler om det, vi propper i munden eller hvordan, vi behandler vores psyke.

- Ville du blive gift med dig selv? spørger hun afsluttende.

Dorthe er ved at afslutte sin coaching uddannelse, NLP uddannelse og Livsdesign/skyggecoach uddannelse og forventes færdig i december. Hendes nye virksomhed har navnet. Læs mere her www.energylifecoaching.dk

Annonce
Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Samfund

Vanløses skjulte vinbutik: Vi er nok lidt utraditionelle

Offentlige midler

Nye beskyldninger: Borgmester brugte kommunens medarbejdere til at reklamere for sit parti

Samfund

Dagmar vinder PlanBørnefondens Pigepris: Det skal pengene bruges til

Trafik

SF vil lukke 100 gader for gennemkørende trafik

Alarm 112

Vognmand mister bil efter taxachaufførs alt for høje fart

Knæk cancer

Troels Trier donerer værk til Vanløse knækker cancer: Det handler om liv og død

LIV inviterer

3-2-1 ... Nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Trafik

Katrinedalskvarteret er en labyrint: Vi laver u-vendinger uafbrudt

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Knæk cancer

Sofie bekæmper frygtet sygdom med havestol

Samfund

Flemming Fenger ønsker hjælp fra lokal stjerne-arkitekt til at løse cykelkaos ved Vanløse Station

Knæk cancer

Vanløse knækker Cancer for femte gang: Lav din egen indsamling og vær med

Annonce