Annonce
Politik

Sinem fik 3480 personlige stemmer uden valgplakater

Simen Demir: Foto: CVN Photography
- Det fortæller noget om, at man kan få mange stemmer, hvis man er en person, der er politisk aktiv imellem valgene og ikke kun op til.

Under valgkampen flyttede Simen Demir fra Amager til Vanløse. Hun fik hele 3.480 personlige stemmer, hvilket betød, at hun endte på en 9. plads, blandt dem 25 der fik flest stemmer i hele København. Og det var helt uden at hænge i en eneste lygtepæl.

- Jeg forventede at få langt færre stemmer, da jeg hverken var at finde i lygtepælene eller i Enhedslistens valgaviser, som blev husstandsomdelt, og derfor er det vildt overvældende og slet ikke noget, jeg havde regnet med.

Tror du, at du havde fået endnu flere stemmer, hvis du havde hængt valgplakater op?

Annonce

- Det svært at udelukke, om det havde haft en effekt. Men det fortæller noget om, at man kan få mange stemmer, hvis man er en person, der er politisk aktiv imellem valgene og ikke kun op til.

Er du noget imod valgplakater?

- Jeg går ikke ind for 100 procent forbud af valgplakater, da de minder vores samfund om, at vi snart skal til stemmeurnerne og markere den demokratiske valghandling, men jeg synes, der skal være et loft. Måske så vi fremadrettet, kun har 10 procent af den mængde, der bliver produceret i dag, og fordeler ligeligt imellem partierne.

En kollektiv valgkamp

Hvorfor hang du ikke i en lygtepæl?

- Det var der to årsager til. Den første som var meget principiel for mig, er spørgsmålet om kollektiv valgkamp. I Enhedslisten har vi tradition for at køre kollektiv valgkamp, hvor vi stiller op på partiliste og har bogstavs- og budskabsplakater. Ansigtsplakater giver måske mening i et mindre lokalsamfund, eller hvis man kun er en eller to spidskandidater til Folketinget, og skal dække en hel Region. Men i en by som København, hvor Enhedslisten allerede havde 11 pladser i Borgerrepræsentationen og stillede op med 20 spidskandidater, synes jeg, det var en dårlig idé, svarer Simen Demir, der fortæller, at hun var bange for at det ville udvande det kollektive i Enhedslistens valgkamp.

Jeg tror, at mit politiske arbejde igennem flere år og den troværdighed, der derved er skabt omkring, hvad jeg vil, og hvad jeg står for, er hvad der har givet mig stemmerne.

Simen Demir

- Jeg takkede nej, da jeg hellere så, at pengene blev brugt til fælles materiale fremfor på mit ansigt.

Det, at du allerede har været i medierne blandt andet i forbindelse med konflikten med Jensens Bøfhus, har det betydning for dit valg?

- Jeg tror, at mit politiske arbejde igennem flere år og den troværdighed, der derved er skabt omkring, hvad jeg vil, og hvad jeg står for, er hvad der har givet mig stemmerne. Jeg er fagligt aktiv, både som aktivist, men også som bestyrelsesmedlem i min fagforening. Derudover er jeg også aktiv i flere andre bevægelser.

Kender du til andre politikere der, til trods for at de ikke havde valgplakater oppe, har fået et flot valg?

- Ja, både Gorm Anker Gunnarsen og Hassan Nur Wardere fra Enhedslisten København takkede nej til ansigtsplakater. Begge fik flotte valg. Derudover fik Katrine Hassenkam Zoref, som var ekstra kandidat udover de 20 første (de første 20 fik tilbudt valgplakater, red), havde derfor heller ingen ansigtsplakater, men fik et fantastisk godt valg.

Det siger valgforskeren

Ifølge valgforsker og Lektor, Institut for Statskundskab, Karina Kosiara Pedersen, er det muligt at få et godt valg uden plakater, men det kræver, at folk ved, hvem du er i forvejen ligesom med Sinem Demir.

- Vores undersøgelser viser, at valgplakater virker, men at det ikke er nok at hænge valgplakater op, i hvert fald ikke i de store byer, hvor der er mange kandidater. Her kræver det også, at man er aktiv, men der er intet i tvivl om, at dem der har valgplakater oppe, får et bedre valgresultatet, siger Karina Kosiara Pedersen, der dog slår også fast, at der er en usikkerhedsmargenen i og med, at dem der typisk har mange plakater oppe, typisk også er dem, der er oppe i medierne og derfor ses mange steder. Derudover har disse politikere ofte også mange aktivister bag sig og flere penge.

Burde man afskaffe valgplakater?

- Fordelen ved valgplakater er jo, at man som vælger bliver gjort opmærksom på, at der snart er valg, og at man ikke kan undgå dem. Hvis man ikke havde valgplakater, skulle man tænde for fjernsynet eller de sociale medier for at se kandidaterne, og det vil betyde noget for hvem der bliver set. Fordelen ved valgplakater er, at man vælger, ikke kan undgå dem, og jeg tror at mange er immune over for reklamerne på de sociale medier.

Så hvad skal der til for at få et godt valg uden valgplakater?

- Man kan være aktiv og cementere sit politiske budskab, og det er nogle gode til ved at deltage i debatter eller mobilisere sit segment og have fat forskellige interessegrupper, så man på den måde får sit budskab ud, og her er Simen Demir et godt eksempel, svarer Karina Kosiara Pedersen, og fortsætter:

- Semin Demir har en platform og gør noget, der er politisk, men som hun ikke gør i kraft af at være partiets kandidat, og det viser vælgerne, hvad hun er for en. Et andet eksempel kunne være Joakim B. Olsen, som jo også fik en del stemmer, fordi han var kendt, og derved havde en platform.

Kunne du forestille dig et valg uden valplakater?

- Det kunne jeg godt, men det er svært, da det kræver alternativer til at gøre folk opmærksomme på, at der er valg. Jeg tror måske mere på, at der, på grund af miljøhensynet, kommer et loft på, hvor mange valgplakater hvert parti må bruge.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Corona

Højeste smittetal i Vanløse nogensinde: Lider din virksomhed, daginstitution eller skole?

Samfund

Derfor ligger Fengergrunden brak: Det startede med tre konkurser

Fidus For abonnenter

Tjener millioner på gylden fidus: Christiania-advokat skifter forklaring

Feminisme

- Er du min mor i dag? Sammen med seks andre kvinder opfostrede Inger en datter

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Permanent opholdstilladelse

Enhedslisten går ind i sag om Vanløse-frisør: Reglerne er for rigide

Million-fortjeneste For abonnenter

Efter gigantisk prisfest: Nu er der dårlige nyheder til boligejerne i hovedstaden

Vanløse

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Offentlig transport For abonnenter

Få overblikket: Her holder S-tog stille i weekenden

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Byliv

Hjælp dit lokale spisested: Stor madfestival giver dig gastronomiske lækkerier til en god pris

Permanent opholdstilladelse For abonnenter

Azadeh fra Vanløse har knoklet i sin frisørsalon i seks år: Prisliste spænder ben for permanent opholdstilladelse

Samfund

- Kommende butik  på Jydeholmen bidrager ikke til et levende eller indbydende hjørne

Annonce