Annonce
#72timer

Sarah var frivillig hjemløs i 72 timer: -Jeg kan godt forstå, at de nogle gange har brug for noget til at dulme det hele med

Sarsh Lorentzen. Foto. Chili Djurhuus
I tre døgn var Sarahs Lorentzen frivillig hjemløs, med det formål at skabe mere opmærksomhed omkring hjemløshed. Og de tre døgn har ændret hendes synes på hjemløshed.

- Noget af det, jeg tænkte mest over det var, hvor jeg skulle sove, fortæller Sarah Lorentzen, da vi mødte hende i Hus Forbi´s lokaler, efter hun havde været frivillig hjemløs i tre døgn i projekt #72timer, som var et samarbejde med Hovedstadens Mediehus og Hus Forbi.

- Jeg overvejede at finde et sted ved Damhussøen eller Damhusengen, men der er jo ingen læ, kun buske og træer, fortæller Sarah der også overvejede at sove i et legehus, men da de ikke er særligt store, var det også urealistisk.

Sarah brugte en såkaldt baglomme, hun havde i Vanløse. En opgang, hvor beboerne var okay med at hun sov.

Annonce

Er på hele tiden

Hvis du havde været rigtig hjemløs, tror du så, at du ville kunne sove i en opgang uden at blive smidt ud?

- Nej, det havde nok været svært, men jeg havde nogle børn, jeg skulle hjem til, og jeg følte mig ikke tryg, som kvinde, at skulle sove udenfor alene, fortæller Sarah, der mødte flere hjemløse der var meget bekymret, når hun fortalte, at hun, som kvinde, ikke havde et sted at sove. Og der var ikke tid til at finde et trygt nok sted, fordi hun, med det samme, blev kastet ud i at skulle være Hus Forbi sælger. Selvom Sarah sov i en opgang og hun, som mor, er vant til manglende nattesøvn, gik det hurtig op for hende, hvor hårdt livet på gaden var.

- Som hjemløs er du på hele tiden. Du skal hele tiden tænke på at finde et sted at sove, hvordan du får penge til det næste måltid, eller hvor du kan gå på toilettet, fortæller Sarah hvis plan havde været at købe en pakke rugbrød og blende ind i København i tre dage.


Jeg mener stadig ikke, at det hjælper at kaste penge efter folk, ved for eksempel, at hæve kontanthjælpen. Jeg tror på, at folk blomstrer og udvikler sig under ansvar, og det er i den grad en opgave som Hus Forbi magter

Sarah Lorentzen- Jeg kunne ikke gemme mig på grund af, jeg fik Hus Forbi tøj på med det samme, fortæller Sarah der hurtigt oplevede, hvordan folk kiggede ned på hende med et -jeg-orker-ikke-at-tage-stilling-til-dig-blik - eller ikke ænsede hende med et blik.

Hvordan var det at blive ignoreret?

- Det betød ingenting. Jeg havde følelse af, at jeg havde mit eget fællesskab med de hjemløse, siger hun.

Sarah solgte Hus Forbi med Hus Forbi sælgeren, Søren. Foto. Sarah Lorentzen
Annonce

Noget at stå op til

Kan du sætte lidt mere ord på det fællesskab du oplevede i hjemløsemiljøet?

- Når man går sammen, er alt ti gange nemmere. Det er bare trygt. De er der virkelig for hinanden. Hvis der en der ikke har noget, så deler de andre med det de har, fortæller Sarah der dog også oplevede ensomhed og utrygheden, når hun var alene.

I sidste interview talte vi om, at du mente at det, også i forhold til hjemløse er vigtigt, at folk også de hjemløse tager ansvar for deres liv. Hvad var din oplevelse af det, når du nu selv har solgt Hus Forbi?

- Jeg mener stadig ikke, at det hjælper at kaste penge efter folk, ved for eksempel, at hæve kontanthjælpen. Jeg tror på, at folk blomstrer og udvikler sig under ansvar, og det er i den grad en opgave som Hus Forbi magter, siger Sarah og fortsætter.

- Det der er fedt ved Hus Forbi det er, at folk tager ansvar. Hus Forbi giver dem noget at stå op til. Avisen giver dem værdighed. Og udover penge giver avisen de hjemløse et valg. De kan sige: 'Nu gider jeg ikke at arbejde mere i dag', og så tjener de det mindre, siger Sarah, der blev overrasket over, at de hjemløse rent faktisk skal købe aviserne for at sælge dem videre med en fortjeneste på 10 kroner (15 kroner under coronapandemien, red).

Annonce

Mad eller penge?

- Der er nogle, der hellere vil give de hjemløse mad i stedet for penge for en avis. Hvad tænker du om det?

- Jeg er ligeglad med, hvad de bruger deres penge på. Der er mange frygtelige historier imellem, og jeg kan godt forstå, at de nogle gange har brug for at noget at dulme det hele med, svarer Sarah.

Hvad har du lært?

- Jeg har altid haft en helt klar forestilling om, at de hjemløse har det svært, men jeg har også tænkt: 'de har jo en telefon, så hvis de har penge til det, så kan det ikke være helt galt.'


Det gik hurtigt op for mig, at de gør det, de kan. Bare almindelige ting, som ingen til dårlig søvn, lavt energiniveau grundet ingen til dårlig kost, psykiske lidelser, misbrug har jo en betydning.

Sarah Lorentzen


Hvad har ændret sig?

- Der skal altså sælges en del Hus Forbi aviser for at kunne købe en telefon, når der også skal bruges penge på mad.

Sidst vi talte sammen, savnede du, at Hus Forbi sælgerne var lidt mere sælger-agtige, når de solgte deres aviser. Har din tid som Hus Forbi sælger ændret ved den holdning?

- Det gik hurtigt op for mig, at de gør det, de kan. Bare almindelige ting, som ingen til dårlig søvn, lavt energiniveau grundet ingen til dårlig kost, psykiske lidelser, misbrug har jo en betydning. Nogen sætter sig med avisen liggende på jorden foran sig. For det er det, de kan overskue. Andre kan deres faste remser, og nogle har det der ekstra. Men de gør det, de kan.

Sarah solgte også Hus Forbi på Strøget sammen med Pjuske. Pjuske har to katte som følger hende overalt. Foto. Sarah Lorentzen

Hvordan har det været at gå på toilettet?

- Jeg har brugt offentlige toiletter og i Kronen, svarer Sarah, der også fik nogle tip fra de hjemløse om, hvilke baggårde i København, der var gode hvis hun skulle besørge på naturens vegne, når hun de andre steder var lukket eller for langt væk.

Annonce

Bedre byplanlægning

Efter dine tre døgn, har du så nogle emner VanløseLIV.dk burde se på?

- Byplanlægning, svarer Sarah uden at blinke.

- Mange er trætte af, at hjemløse opholder sig på Vanløse Torv, men hvor skal de ellers være? Hus Forbi lukker jo klokken 14, og der er ikke et værested for hjemløse i Vanløse.

Hvorfor bringer du det her emne på banen som det vigtigste?

- Vi er nødt til at tale om det. Hus Forbi gør en masse for de hjemløse, men hvis folk ikke vil have dem på Vanløse Torv, så skal de (de hjemløse, red) jo være et andet sted, svarer Sarah og henviser til, at der også hænger hjemløs ud på Christianshavns Torv og Enghave Plads, hvor de måske er lidt mere accepteret i gadebilledet.

- Hvis man synes det er forstyrrende, så synes jeg, at man skal gøre noget ved det. Det kunne være at oprette et borgerforslag med henblik på at skabe flere væresteder for hjemløse, siger hun afsluttende.

#72timer

Hus Forbi fejrer i år 25 års jubilæum. I den anledning vil vi sætte konstruktivt og løsningsorienteret fokus på flere hjemløseproblematikker, og har derfor sendt en læser ud i frivillig hjemløshed i tre døgn.

72 timer hvor den ’hjemløse’ på egen krop oplevede problemer og udfordringer og berettede om oplevelserne på vores facbookside. Vi følger op på oplevelserne og flere af emnerne frem til 12. maj.

Undervejs kan du som virksomhed donere 2.500 kroner eller mere til Hus Forbi ved at sende en email med det ønskede beløb til 72timer@husforbi.dk – så sender Hus Forbi en faktura retur. Din virksomhed får selvfølgelig navn i takkeartikler på alle vores medier. #72timer præsenteres i samarbejde med Hus Forbi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce