Annonce
Klima

Projekt i Vanløse er en succes: Suverænt den bedste bydel

Heerup skole, Mursejlere. Jesper Toft: Foto. Chili Djurhuus
Vanløse nu suverænt er den bydel i København, der byder den truede fugl, mursejleren, velkommen med det største antal redekasser til mursejlere - med mindst 100 redekasser.

Manden, der kæmper for fuglen der sover i luften, mursejleren, havde en plan om at gøre Vanløse til et helle for den fredede fugl. Og det er lykkedes for ham.

- Som følge af bevillingen fra Vanløse Lokalråds vanløsepulje er der nemlig nu opsat 70 redekasser i Vanløse fordelt på 3 folkeskoler, 2 plejehjem med 6 redekasser hver. Derudover er der sat tre-fire redekasser på 11 private boliger, fortæller Jesper Toft.

Et af stederne er på Heerup Skole, hvor der i sommer blev sat seks redekasser op til glæde for fuglene der får sværere og sværere ved at finde steder at yngle i takt med, at huse rives ned og renoveres.

Annonce

I alt har 23 borgere i Vanløse været interesseret i at få opsat redekasser på deres hus, men det var, ifølge Jesper Toft, kun hos de 11, at bygningsprofilen var god til opsætning af redekasser.

Redekasser som borgerne vel og mærke selv har taget ansvaret for at få opsat på deres hus.

Bedste bydel

Jesper Toft fortæller, at initiativet omkring det at sætte redeklasser op har fået Hyltebjerg Kirke til selv at få fremstillet specielle redekasser til kirken.

I Vanløse Kirke var der allerede, (før Jespers projekt startede, red) opsat 18 redekasser ligesom en tidligere bevilling fra DOF-København (Dansk Ornitologisk Forening, red)  muliggjorde en opsætning af seks redekasser, hver på to folkeskoler i Vanløse, og i Dalhusene er der foreløbig integreret 24 redesten til mursejlerne, som kan tages i brug i år og næste år, forklarer jesper Toft, der fortæller, at det betyder, at Vanløse nu suverænt er den bydel i København, der byder mursejlerne velkommen med det største antal redekasser til mursejlere - med mindst 100 redekasser.

Det næste trin bliver så at få mursejlerne til at yngle i redekasserne, og det kan tage op til tre år og derfor er det godt at der er en del mursejlere i Vanløse

Jesper Toft

Og der er flere redekasser på vej.

- Projektet har inspireret mig til at ansøge Københavns Kommunes biopulje, hvor der netop er bevilget penge til opsætning på cirka 16 folkeskoler fordelt i hele København på nær Vanløse, hvor der jo nu snart sidder seks redekasser på alle fem folkeskoler, fortæller Peter Toft.

Hvad er det næste trin?

- Det næste trin bliver så at få mursejlerne til at yngle i redekasserne, og det kan tage op til tre år og derfor er det godt at der er en del mursejlere i Vanløse.

Hvad skal der til for at få dem til at yngle?

- Hvis der er mulighed for at afspille mursejlernes kald ved redekassen, sker det hurtigere, svarer Jesper der forklarer, at det er muligt på tre vanløseskoler.

Jesper Toft står med den kalder, der skal få mursejlerne til at yngle. Den kommer op på tre skoler, blabdet andet Heerup Skole, som han her står ved Foto. Chili Djurhuus

Dog så vil flere borgere også afspille mursejlernes kald for at lokke dem til.

- Flere af borgerne der har opsat en redekasse, vil afspille mursejlernes kald for at lokke mursejleren til netop deres redekasser, fortæller Jesper Toft, der glæder sig til at følge mursejlerne i Vanløse. Han fortæller, at hvis der er borgere der er interesseret i at opsætte redekasser giver han gerne gode råd om placering og redekasser, men det bliver så uden betaling af redekasser.

Annonce
Boligskandalen i Dalhusene

Jeg ved ikke, om jeg skal gå med styrthjelm: Loftet falder ned i Kims lejlighed

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Vanløse IF tæt på sejr: De havde fortjent den

Erhverv

Vanløse Bistro: Vi har brugt 50.000 på at finde en kok - uden held

Boligskandalen i Dalhusene

Loftet faldt ned: De burde have været genhuset

Debat

Brug krudtet på en bedre bymidte fremfor tomme løfter

Samfund

Lav vandstand i Damhussøen og dårlig lugt: Få forklaringen her

Det sker

Oplev Vanløses street-art: Kom med VanløseLIV på en eksklusiv byvandring

Danmark

Hele familien gik ned med corona - femårige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Vanløse

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Samfund

Fond havde 1,35 mio. kr. i ubrugte tilskudsmidler: Pengene er betalt tilbage

Det sker

Læserarrangement på Charlottenlund Travbane: Du kan nå det endnu

Byens Bedste LIV

- Når man hænger en kæmpe diskokugle op i loftet er stemningen ligesom lagt

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Annonce