Annonce
Klima

Pers Grønne Hjørne: Naturpleje

Vilde blomster i Grøndalsparkens vilde græs. Foto. Per Stengade

Når man i disse år taler om at forbedre forholdene for flora og fauna, er der mange begreber på banen.

Biologisk mangfoldighed, permakultur, vilde haver, biodiversitet og biodiversitetsbede.

Permakultur bygger grundlæggende på, at man bygger videre på de naturlige forhold der er på stedet, og genopretter den natur der er forsvundet..

Annonce

Vanløse er et gammelt landbrugsområde med relativt fede jorde, så her vil det være naturligt at man i størst muligt omfang støtter og forbedrer den lokale flora og fauna.


Og husk, at der skal være adgang for regnorme under alle planterne. De sørger for luft til rødderne og skaber en vigtig krummestruktur i jorden, der holder på fugtigheden.

Per Stengade


Men det kræver alt sammen en hensigtsmæssig naturpleje. Uden det vil enhver vild have springe i skov og med ufremkommeligt brombærkrat og efeu, der dækker for de forskellige, mindre planter, som vi gerne skulle give plads til.

Damhusengens kæreng. Per Stengade

For eksempel fjernes der hvert år over 100 selvsåede træer på den våde del af Damhusengen, der ellers på få år ville blive ændret til skov, og den genopståede kæreng med dens varierede blomsterflor og fugleliv ville forsvinde.

Så uanset om man foretrækker blomsterbede eller blomstrende plæner, så kræver det, at man holder øje med, hvilke planter og træer der sår sig selv, for at de ikke tager overhånd.

Og husk, at der skal være adgang for regnorme under alle planterne. De sørger for luft til rødderne og skaber en vigtig krummestruktur i jorden, der holder på fugtigheden.

Lad være med at bruge folie under bedene for at holde jorden fri for rodukrudt, for så har ormene ikke en chance for at udføre deres vigtige arbejde. Søg: krummestruktur på google, så får I en mere uddybende forklaring.

Musvitter tager solbad på plankeværk. Foto. Per Stengade

Og sidst vil jeg lige tilføje, at det ikke er for sent at sætte redekasser op til fuglene, Der er store chancer for, at nogle fugle vil tage dem i brug til deres andet kuld. Især Blåmejser og musvitter, som er kærkomne i haven.

Hullets størrelse i redekassen er afgørende for, hvilke fugle der vil benytte dem. For Blåmejser skal hullet være 18 mm. Og for Musvitter skal hullet være 22 mm. Placer kasserne så hullet er 1,80 – 2.00 meter over jorden. Har du spørgsmål eller gode ideer, så send dem til : persgronnehjorne@gmail.com

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Månedens Buket

Nørkleriet: Vi føler os set

Annonce