Annonce
Klima

Pers Grønne Hjørne: København - Verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025?

En sød kælegris. Foto. Per Stengade
Cirka hver anden uge skriver Per om biologisk mangfoldighed i haver og gårdanlæg i Vanløse Liv. Men denne gang skal vi en tur udenfor vores private parceller.

Verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Det er en meget ambitiøs plan, som er spændende for os alle at være med til at realisere.

Vi har fået flere cykelstier som bruges flittigt, hvilket der, sammen med metroen er med til at begrænse biltrafikken. Vi mangler bare ladestandere, så den resterende bilpark kan udskiftes med elbiler. Jeg kan kun finde fire i Vanløse.

Der kommer måske snart en nærgenbrugsstation på Helga Larsens Plads med byttefaciliteter, så vi kan begrænse ressourceforbruget. Men der er lang vej igen. Så nu bliver det spændende at se, hvad man kan nå at få sat i værk i løbet af de kommende 3 år.

Annonce

Et nyt samlingspunkt for natur- og miljøindsatsen i Vanløse.

Vi er godt i gang med at gøre vores bydel grønnere. Den biologiske mangfoldighed breder sig i haver og gårdanlæg. Flere og flere rabatter og vejbede får lov at blomstre. På store arealer i vores parker, får græsset lov at gro sommeren over, så det vilde blomsterflor breder sig til glæde for insekter, fugle, flagermus, pindsvin og ikke mindst for folk der færdes i det grønne.

I de sidste mange år har Vanløse lokaludvalg arbejdet på at få en Natur & Miljøstation op at stå ved Damhussøen. Projektet et kommet med i udviklingsplanen for Damhussøen og Damhusengen fra 2017.

Formålet er at skabe et samlingssted for oplysning, undervisning, udveksling af erfaringer, nytænkning og udviklingen inden for natur- og miljøproblematikken.

Lokaludvalget har inddraget Damhusengens Skole, Ungecenter Vanløse, Sejlklubben, Energi & Vand, Afdelingen for Bæredygtig Udvikling, , Damhusengens Bilaug, Enggruppen og Enggruppens høslætlaug i udformningen af projektet.

Kærengen. Foto: Per Stengade

Projektet som nu er optegnet, består af en dyregård med plads til får, geder, grise, høns og kaniner. En dome til undervisning, møder, udstillinger og akustisk musik, samt forskellige værksteder til praktiske eksperimenter m.m. Der er gjort rede for drift og brug, og der er udarbejdet en tidsplan for realiseringen og et prisoverslag.

Projektet er sendt ind til kommunens budgetforhandlinger for 2022 med en ansøgning om 600.000 kr. til detailprojektering, så der kan indhentes tilbud på det samlede byggeri. Herefter skulle byggeriet kunne gennemføres i 2023. Hele projektet kan ses på Vanløse lokaludvalgs hjemmeside.

'Bred budgetaftale sikrer et mere grønt, nært og aktivt København.' Ja, det er overskriften på budgettet for 2022 som endelig kom i hus, og jeg gennemgik det spændt.

Annonce

Snart valg

Der er afsat midler til 2.000 ladestandere fordelt i København. Men jeg har ledt forgæves efter de 600.000 kroner til Natur & Miljøstationen.

Til gengæld er der afsat 5,7 millioner kr. til belysning på stien rundt om Damhussøen, så kondiløberne kan føle sig trygge, når de skal ud at løbe om aftenen i vinterhalvåret.

Det er godt og vel halvdelen af, hvad hele Natur & Miljøstationen koster. Så det er da økonomisk helt ud af proportion. Tænk på hvad Natur- og Miljøstationen kan bidrage med i den samlede indsats.

Har du spørgsmål, bemærkninger og gode ideer, så send dem til : persgronnehjorne@gmail.com

Nu er søen ydermere fredet. Og man kan ikke bare sætte lys op mellem træerne langs stien, uden at forstyrre fuglene og dyrenes natteliv. Blandt andet de i forvejen udsatte flagermus, som lever i omkring de gamle træer. Men det bliver en sag for Danmarks Naturfredningsforening og Fredningsnævnet. Så det bliver nok op ad bakke. - Se Vanløse liv uge 37.

Men lad os nu se. I februar tager den nye Borgerrepræsentation stilling til fordeling af overskydende midler fra 2021. Og her regner jeg med, at man vil forsøge at få bevillingen til projekteringen af Natur & Miljøstationen med.

Inden da er der kommunalvalg, hvor vi må håbe, at der bliver plads til nye folk, der ser med velvilje på ansøgningen. Så husk at der valgmøde på Kulturstationen tredje november, hvor jeg forventer, at der bliver stillet spørgsmål til sagen om Natur & Miljøstationen.

Har du spørgsmål, bemærkninger og gode ideer, så send dem til : persgronnehjorne@gmail.com

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den store bagedyst

Min mors sygdom lærte mig at springe ud i livet

Politik

Sinem fik 3480 personlige stemmer uden valgplakater

Samfund

Mystisk kors i Damhussøen

Samfund

Desperat enlig mor tæt på at blive butikstyv: Jeg har grædt foran mine børn

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Samfund

Cykel- og gangsti spærret rundt om Damhussøen- og engen de næste par uger: Det kan være svært at se, hvor svækkede træerne er

Samfund

Susannes børns legetøj ender som julegaver til børn i økonomisk pressede familier: Det kan ske for os alle

Vanløse

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Samfund

Vanløse samler sig om indsamling til pressede familier: Jeg var ikke et øjeblik i tvivl

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Mangel på sygeplejersker For abonnenter

Her er prisen for at stoppe sygeplejerske-flugten

Politik

Venstre: Vi skal have en helhedsplan for Vanløse Bymidte

Kultur

Ungdomsidoler gæster Vanløse

Annonce