Annonce
Boligskandalen i Dalhusene

Lejere er fanget i gråzone: Pensionsselskab fordobler huslejen

Dalhusene er ved at få etableret 36 taglejligheder. Derudover bliver de fraflyttede lejligheder renoveret fra top til tå, hvilket ifølge Lejernes Landsorganisation betyder at huslejen fordobles. Foto. Dalhusene
Pensionsselskabet, P+´hæver ofte huslejen til det dobbelte, når folk fraflytter deres lejligheder. Og det er med loven i hånden.

- Lejerne er fanget i en gråzone, siger Eva. S. Jensen, medlemsrådgiver i Lejernes Landsorganisation og henviser til en byggesag i Dalhusene i Vanløse, hvor pensionsselskabet P+ sætter huslejen op til dobbelthusleje, efter at beboer fraflytter.

Forklaringen er ifølge P+, at de forbedrer lejlighederne og gør dem mere miljøvenlig. Men Eva. S. Jensen mener, at det er svært for de nye lejere at finde ud af om de betaler for meget i husleje, da det ofte er en bekostelig affære at undersøge.

- I sager om midlertidig huslejenedsættelse, er det boligretten som er første instans, hvilket betyder, at det er lejeren, der skal kontakte en advokat, og stævne udlejeren, når der ikke kan opnås enighed. Procesrisiko og omkostninger kan i den forbindelse have et stort omfang, hvilket betyder, at mange lejere, ikke ønsker at gå videre med sådan en sag.

Annonce

Hvad kunne en løsning være?

- At huslejenævnene i de forskellige kommuner fik kompetence til at træffe afgørelse om midlertidige lejenedsættelser ved mangler, der forringer det lejedes værdi. En sag i et huslejenævn kan føres for et mindre nævnsgebyr på 315 kroner.

Hvad sker der, når en lejer varsler huslejeforhøjelser?

- Når udlejer varsler forbedringsforhøjelser, er det ofte arbejder på ejendommen, som lejerne ikke oplever en egentlig værdi ved eller har et ønske om, slår Eva. S. Jensen fast og forklarer, at LLO oplever, at flere udlejere varsler forbedringer som optimerer ejendommens energimærke.

De moderniserede lejemål i Dalhusene bliver på nuværende tidspunkt udlejet til omkring kr. 1.725,- pr. m2 årligt. Og det mener vi er for højt

Eva. S. Jensen, medlemsrådgiver i Lejernes Landsorganisation

- Men mange af forbedringerne er ikke hensigtsmæssige for lejerne, idet der eksempelvis kan være tale om udskiftning af vinduer, hvor de nuværende ikke er mere end få år gamle, men fordi en energikonsulent har anbefalet det, kan udlejer skifte vinduerne, fortsætter hun.

Hvordan kan det lade sig gøre?

- Det skyldes de nye 5,2 regler i forbindelse med Blackstone-indgrebet pr. 1. juli 2020. Her blev der stillet større krav til ejendommens energimærke, før udlejer kan foretage gennemgribende modernisering af lejemål.

Er boligreguleringslovens § 5, stk. 2 så god for lejerne?

- Lovændringen pr. 1. juli 2020 kunne betragtes som en festdag for lejerne, da den satte en stopper for en del af Blackstone metoderne. Der er fordele og ulemper ved lovændringen, men vi oplever, at den har været med til at sætte en stopper for de kortsigtede investeringer i private udlejningsboliger.

Nogle beboere mener, at P+ sætter huslejerne betydeligt op i de fraflyttede lejligheder. Kan I bekræfte det?

- De moderniserede lejemål i Dalhusene bliver på nuværende tidspunkt udlejet til omkring kr. 1.725,- pr. m2 årligt. og det mener vi er for højt, hvorfor vi har anbefalet alle nytilflyttede lejere, at kontakte Lejernes LO Hovedstaden, for en vurdering af lejeniveauet og indbringelse af sag til huslejenævnet, svarer Eva S. Jensen.

Det betyder jo en fordobling af huslejen, som pt er 885 pr. m2 kroner årligt. Er det en tendens, I ser?

- Når et lejemål overgår fra omkostningsbestemt husleje jf. § 5 stk. 1 til et moderniseret lejemål efter § 5, stk. 2, så sker der ofte en fordobling af huslejen, i nogle tilfælde mere, svarer hun afsluttende.

P+: Man betaler for forbedringer

Når P+ renoverer lejlighederne ved fraflytning, er lejlighederne så i så dårlig stand, at de egentlig behøver at blive renoveret, og svarer huslejestigningen til det?

- Som beboer betaler man kun for de faktiske forbedringer, og alle huslejereguleringer sker i henhold til lejeloven. Både i forbindelse med renovering og fraflytning. Her betyder det, at en gennemsnitlig lejlighed på 53 m2 vil opleve en forventelig huslejestigning på godt 600 kroner om måneden (svarende til 135 m2 om året, red). Huslejestigningen går til de omkostninger, der blandt andet er forbundet med isolering, brandsikring og en forbedring af fællesarealer. Ingen beboere kommer derfor til at betale ekstra for tagboligerne, svarer Head of Asset Management, Morten Østrup Møller i en mail.

- Beboerforeningen har taget initiativ til at forhandle direkte med ejendommens ejer omkring en midlertidige huslejenedsættelse for de lejere, der er berørte af byggeriet. Der er fortsat ikke en endelig aftale på plads.

Nogle beboere og P+ mener, at I sætter huslejerne mere op fraflyttede lejligheder. Kan I bekræfte det?

- Det kommer helt an på, om den fraflyttede lejlighed skal renoveres og i givet fald, hvor omfattende renovering der er brug for, svarer Morten Østrup Møller afsluttende.

Så meget stiger en 2-værelses lejlighed i husleje i Dalhusene

Ifølge Findbolig.dk er m2 prisen for en 2- værelses lejlighed i Dalhusene på 42 kvm 885 pr. m2 kroner årligt. Det svarer til en husleje på 3097.

Efter den er renoveret tager P+ plus , ud fra LLOs informationer om en m2 pris på 1725 m2 årligt - stiger huslejen til 6037 om måneden.

VanløseLIV har desuden stillet P+ følgende spørgsmål:

- Har P+ et ansvar i forhold til at fastholde billige boliger i Københavns kommune og Vanløse?

- Handler huslejestigningerne om profit til P+´s pensionskunder?

P+ har ikke svaret på de to ovenstående spørgsmål.

Annonce
Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Samfund

Vanløses skjulte vinbutik: Vi er nok lidt utraditionelle

Offentlige midler

Nye beskyldninger: Borgmester brugte kommunens medarbejdere til at reklamere for sit parti

Samfund

Dagmar vinder PlanBørnefondens Pigepris: Det skal pengene bruges til

Trafik

SF vil lukke 100 gader for gennemkørende trafik

Alarm 112

Vognmand mister bil efter taxachaufførs alt for høje fart

Knæk cancer

Troels Trier donerer værk til Vanløse knækker cancer: Det handler om liv og død

LIV inviterer

3-2-1 ... Nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Trafik

Katrinedalskvarteret er en labyrint: Vi laver u-vendinger uafbrudt

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Knæk cancer

Sofie bekæmper frygtet sygdom med havestol

Samfund

Flemming Fenger ønsker hjælp fra lokal stjerne-arkitekt til at løse cykelkaos ved Vanløse Station

Knæk cancer

Vanløse knækker Cancer for femte gang: Lav din egen indsamling og vær med

Annonce