Annonce
Natur

Hvis de tager Amager Fælled, er det måske Damhusengen næste gang

Grethe Bidstrup og Lene Pia Hansen i gang med at samle underskrifter på Vanløse Torv. Foto. Privat.
Mange er imod det kommende byggeri på Amager Fælled og Stejepladsen i Sydhavnen. Også folk i Vanløse. En af dem er Grethe Bidstrup, der er gået ind i kampen for de to områder.

Modstanden mod byggerierne på Amager Fælled og Stejlepladsen findes ikke kun på Amager eller i Sydhavnen. Den har spredt ud over hele København. Også i Vanløse, hvor blandt andet Grethe Bidstrup flere gange om ugen står på Vanløse Torv.

Her deler hun løbesedler ud for at gøre opmærksom en demonstration (16. maj, red) imod byggeriet samtidig med, at hun samler underskrifter ind for at få en folkeafstemning om byggerierne.

Opbakning i Vanløse

Hvordan kan det være, at du som vanløseborger kæmper for Amager Fælles og Stejepladsen?

- Jeg bor i Vanløse, men jeg er også københavner, og jeg bruger den natur der er omkring mig. Det er så let bare at tage metroen, også tage ud på Amager Fælled, hvor der er så dejligt, svarer Grethe. Hun holder en kort pause, hvorefter hun uddyber.

- Og kunne det godt være, at kommunen fik den fikse ide at affrede andre naturområder i København, som for eksempel Damhusengen eller Grøndalspark, som jo også er fredede.


Og hvis man kan affrede Bellahøj Marken, hvorfor kan man så ikke affrede Damhusengen?

Grethe Bidstrup


Hvor får du den ide fra?

- Kommunen har jo for eksempel affredet Bellahøj Marken. Lige nu bruges området til telte, campingvogne og autocampere, men det er stadig uvis, om man en dag vil bygge der en dag, i og med at området ikke er fredet længere, slår Grete fast.

Er det ikke en lidt vild tanke?

- Nej, jeg og de andre er bange for, at man pludselig står der og skal bruge en masse højhuse, også bygger man. For hvis man kan affrede Bellahøj Marken, hvorfor kan man så ikke affrede Damhusengen? De har jo allerede taget Amager Fælled, der er så unik. Og det er jo ikke en hemmelighed, at vi mangler boliger i København, og et sted skal de jo være, pointerer Grete.

Hvordan oplever du opbakningen, når du står på Vanløse Torv?

- Jeg oplever stor opbakning fra folk i Vanløse, og det er mit klare indtryk, at vanløseborgerne også bruger Amager Fælled, siger Grethe og uddyber.

- Folk fortæller mig, at de er så glade, for at der kæmpes imod, fordi de, selvom de bor i Vanløse, bruger Amager Fælled område rekreativt.

- Oplever du, at der er nogle der ikke vil skrive under?

- Nej, det gør jeg ikke.

- Kritikere af jeres kamp for Amager Fælled siger, at det kun er en lille procentdel af Amager Fælled, der skal bygges på. Ifølge Nikolaj Kirk, som er meget aktiv i den her sag, er det et areal svarende til Kongens Have. Hvorfor er det et problem, når Amager Fælled er så stor?

- Det kan godt være, at det er en lille procentdel, men det jo ikke bare byggeri, der skal bygges. Det er også etablering af parkering og ikke mindst veje. Lige nu er der jo kun stier, så der skal bygges et helt nyt vejnet for at kunne skabe den infrastruktur, der skal til for at samle området. Og det er helt grotesk, siger Grethe afsluttende.

Læs mere om underskriftindsamlingen her. https://www.skrivunder.net/vejledende_folkeafstemning_i_kobenhavns_kommune_om_byggerier_pa_amager_falled_og_stejlepladsen

Demonstrationen 16. maj på Rådhuspladsen

Den 16. maj, hvor der er præcis et halvt år til kommunalvalget, arrangerer de tre græsrodsbevægelser; Amager Fælleds Venner, Fiskerhavnens Venner og Danmarks Naturfredningsforening København en stor demonstration mod byggerierne på Amager Fælled og Stejlepladsen i Sydhavnen.

Med demonstrationen vil arrangørerne synliggøre den brede folkelige modstand mod byggerierne. Samtidig er det startskuddet for en kampagne op til kommunalvalget den 16. november, hvor de tre bevægelser vil lægge et massivt pres på politikerne for at stoppe yderligere ødelæggelser af den natur, vi allerede i dag har alt for lidt af.

Konferencier på demonstrationen er skuespiller Rasmus Botoft fra Rytteriet. Han er vokset op på Amagerbrogede og er tæt forbundet med Amager Fælled.

Blandt talerne er medlem af Københavns Borgerrepræsentation Peter Dits Christensen, der meldte sig ud af Venstre, fordi han ikke ville stemme ja til byggerierne på Amager Fælled og Stejlepladsen.

Annisette er et af de musikalske indslag og skuespiller Anette Støvelbæk kommer og læser op.

Demonstrationen starter klokken 12 på Rådhuspladsen. Inden er der et farverigt og spektakulært optog fra Bjerget på Amager Fælled klokken 10. Optoget synliggør de mange forskellige arter, der har hjemme på Amager Fælled, og som vil lide skade ved byggeriet af en hel ny bydel midt i naturen.

På Rådhuspladsen vil aktive fiskere fra Fiskerhavnen ved siden af Stejlepladsen sætte fokus på det unikke kulturmiljø, der vil blive ødelagt ved det planlagte byggeri af over 900 boliger. Fiskerhavnens Venner advarer også om, at byggeriet vil skade det rige fugleliv i vandet ud for Stejlepladsen, der er Natura 2000-område med adskillige fuglearter, der er beskyttet af EU’s habitatsdirektiv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Månedens Buket

Nørkleriet: Vi føler os set

Annonce