Annonce
Kultur

Henrettelse uden rettergang og en efterfølgende genrejsning: Pil producerer VR-film om Margrete den førstes skjulte ukendte affære

Pil Meier. Foto. Liv Bang
Pil Meier har dykket ned i Margrete den første og hendes affære til den svenske adelsmand Abraham Brodersen. Det kommer der nu en VR-realityfilm ud af. Og det er en ud af mange i appen, ArtCat.

Onsdag 29. september besøger historiker og CEO af virksomheden ArtCat, Pil Meier, Roskilde Domkirke for at lave en virtual realityfilm om Margrete den første og hendes forhold til den svenske adelsmand Abraham Brodersen.

Filmen kommer til at være en del af et større kartotek af digitale kulturoplevelser, der inden længe vil være tilgængelig for resten af befolkningen via ArtCat app’en.

- Med ArtCat ønsker vi at demokratisere kulturen og give alle lige muligheder for at opleve upåagtet økonomi, geografisk placering eller socioøkonomi, fortæller Pil Meier, der er en ud af tre founders af ArtCat.

Annonce

En interessant henrettelse

Pil Meier har boet i Vanløse hele sit liv og fortæller  i forlængelse heraf, hvor fantastisk det ville være, at være med til at videre formidle de mange lokale kulturhistoriske oplevelser der er at finde i Danmark i områder som eksempelvis Vanløse.

Passionen og interessen for Margrete den første opstod for den passionerede historiker, under hendes bachelorafhandling om Margrete den første som analyseobjekt for fremstilling af kvinder historisk set.

Fortællingen rummer det hele. En mystisk forbrydelse, henrettelse uden rettergang og en efterfølgende genrejsning af adelsmandens eftermæle, betalt og opført af dronningen selv

Pil Meier

Hvorfor er en henrettelse af en stenrig og magtfuld adelsmand i 1400 grønlangkål og et rygte om hans relation til dronningen, så et interessant emne at belyse efter så mange år?

- Fordi historien ikke er blevet fortalt. Fordi der ikke er blevet lavet en grundig forskning i kildematerialet siden 1951. Og fordi seksualmoralen siden hændelsen skete og helt frem til 1950 betød, at hvis man som historiker ikke afviste en mulig kærlighedsrelation, risikerede man at begå karaktermord på dronningen. Og Margrete den første var uomtvisteligt en af de stærkeste og mest magtfulde regenter, om end hun ikke officielt havde titlen  i Danmark, i vores historie. Fortællingen rummer det hele. En mystisk forbrydelse, henrettelse uden rettergang og en efterfølgende genrejsning af adelsmandens eftermæle, betalt og opført af dronningen selv, forklarer Pil Meier.

Annonce

Seksualmorale og historieskrivning

Pil Meier beskriver desuden Margrete den første som et magtmenneske og en benhård forretningskvinde.

- Hun formåede at samle Danmark, Sverige og Norge i én union, Kalmarunionen og var ikke bange for at udnytte alle muligheder for at gøre norden til europas rigeste og mægtigste magt centrum. Tanken om, at hun muligvis har haft en elsker og dermed blevet menneskeliggjort som kvinde har derfor, i mange år, været utænkelig, slår hun fast.

For Pil Meier har det derfor stor betydning at fortælle historien om en af Danmarks mest magtfulde kvinder og der igennem vise, hvilke historiografiske problematikker som for eksempel seksualmoral, der har været med til, at visse ting bliver udeladt eller omskrevet.

ArtCat er støttet af Københavns Universitet og Fonden For Entreprenørskab og lanceres i 2022.

Annonce