Annonce
Samfund

Folk holder sig væk: Hellere bruge et par 1000  kroner end at tage toget fra Vanløse Station

Flere vanløseborgere har uafhængigt af hinanden kontaktet redaktionen og fortalt, at de ikke bevæger sig ned på Vanløse Station efter mørkets frembrud. Foto: Chili Djurhuus
VanløseLIV har talt med flere borgere fra Vanløse, der beretter om utryghed ved Vanløse Station. Fælles for dem alle, det er, at de er holdt op med at færdes ved stationen om aftenen.

- Jeg skriver til jer (VanløseLIV, red), fordi det bestemt ikke er en enkeltstående tilfælde, at unge mennesker opholder sig området omkring Vanløse Station og truer folk. Min kæreste og jeg undlader at bruge stationen eller området omkring i aften/natte-timerne.
Det er ofte, man bliver truet og råbt af. Det er som regel de samme som råber og truer en med tæsk og om 'man ikke skal dele sin kæreste', sådan skriver Peter i mail til VanløseLIV.

Peter fortæller at han har kontaktet politiet, men at han ikke oplever, at det ændrer ved noget, og derfor har han taget andre midler i brug.

- Jeg har anskaffet mig en bil, og jeg tager en taxa, når der ikke kan køres bil. For hellere bruge et par tusinde ekstra end at skulle skubbes, råbes af og trues, siger Peter. Peter er ikke hans rigtige navn. Han ønsker at være anonym af frygt for repressalier fra de unge.

Annonce

Peter er dog ikke den eneste, der har kontaktet VanløseLIV.

Flere skriver uafhængigt af hinanden, at specielt området omkring Vanløse Station, er et stort problem.

Ikke et enkelt tilfælde

En anden kvinde, der også ønsker at være anonym, skriver.

- Min søn er blevet antastet der (Vanløse Station, red), og han er faktisk gået under jorden på grund af sammenstød. Kvinden skriver desuden, at hun kender flere, der er bange for at gå igennem passagen op til toget samt, at der der står store grupper af truende unge ved indgangen til 7/11.

En anden ung mand, der også ønsker at være anonym, fortæller VanløseLIV.

- Jeg ved, at det ikke er et enkelt tilfælde, da jeg selv er blevet overfaldet der for et par måneder siden, og jeg kender flere, der har været ude for det samme. Jeg mener, det er et stort problem, at de hænger ud der, fordi det betyder, at jeg gør alt for at undgå at komme der, hvilket et problematisk, når jeg for eksempel skal ind til byen.

Den unge mand fortæller, at han ikke anmeldte overfaldet, fordi han var bange for, at det ville gøre det værre for ham selv. Han forældre syntes, han skulle anmelde det, men han turde ikke.

- Derudover så følte jeg heller ikke, det ville gøre nogen forskel at anmelde det, da mange af dem som hænger ud der, er under 18, siger han.

Og det er åbenbart ikke noget nyt.

Annonce

Holdt noget i lommen

En fjerde, også anonym vanløseborger, fortæller VanløseLIV.

- Min kæreste og jeg havde en ubehagelig oplevelse ved Vanløse Station for et års tid siden kl. et om natten.

- Vi så en gruppe med anden etniske baggrund end dansk stå uden for stationen, da vi gik ind i 7/11. De larmede meget, men vi tænkte ikke nærmere omkring det. Da vi kommer ud springer der et kanonslag lige uden for stationen, og vi bliver meget forskrækkede. Derefter skynder vi os at gå ud, men vi skal desværre den vej, fortæller den anonyme kvinde.

Hun fortsætter.

- Vi bliver mødt af en af drengene på omkring 15-18 år, hvor min kæreste siger, at de skal holde op. Drengen farer nærmest op i min kærestes ansigt. Han er meget verbalt truende og tager hånden ned i lommen og holder om noget.

Hvordan er det?

- Jeg bliver selvfølgelig meget bange for, hvad der kan ske, så jeg prøver ihærdigt at sige, at han skal lade os være, hvorefter jeg trækker min kæreste med mig. Da vi prøver at komme væk derfra, følger de efter os, selvom jeg så pænt, som jeg nu kan, beder ham om at lade os være. Først efter fem minutter, hvor han bliver med at følge efter os, selvom vi bliver med at vende os om for at gå en anden vej, stopper han.

Hun fortæller, at de, meget rystede skynder sig hjem  hvor de får fat på politiet.

Hvad siger politiet?

-  De siger, at de har fået anmeldelser og er på vej, fortæller kvinder, der af samme grund som alle de andre ønsker at være anonym. Hun siger afsluttende.

- Vi føler os egentlig ikke trygge omkring stationen om natten længere.

Annonce

De fleste opfører sig ordenligt

VanløseLIV har tidligere spurgt Københavns politi og SSP om de oplever utryghedskabende adfærd ved Vanløse Station

verken Københavns Politi ellerg SSP har dog kendskab til utryghedsskabende grupperinger ved Vanløse Station. Det oplyser de uafhængigt af hinanden, da vi kontakter dem efter, at kandidat til Borgerrepræsentationen for de Konservative, Hussain Ali (K) har delt en video af en gruppe drenge, der truer ham på livet på netop Vanløse Station.

- Hvis du spørger, om jeg kender til utryghedsskabende adfærd omkring Vanløse Station, så må svaret være nej. Når det er sagt, er vi ikke stærkere end, hvad vi får at vide. Så hvis ingen anmelder adfærden til politiet, har vi ikke kendskab til det, udtaler SSPs sekretariatschef, Riad Tolba.

Man kan altid ringe og få en fortrolig snak med Din Betjent i området, hvis man oplever utryghedsskabende adfærd eller har andre bekymringer, man gerne vil dele med politiet.

Rasmus Agerskov Schultz, vicepolitiinspektør og leder af nærpolitiet i Københavns Politikreds

Og politiet udtaler:

- Vores generelle indtryk er heldigvis, at langt de fleste opfører sig ordentligt.

Flere af dem, vi har talt med, fortæller, at de ikke tør anmelde den truende adfærd, eller hvis de har været udsat for vold. Hvad skal man gøre hvis man er bange for repressalier af de unge grupper? For det virker til at der foregår en del som I ikke har kendskab til fordi folk ikke anmelder det.

- Man kan altid ringe og få en fortrolig snak med Din Betjent i området, hvis man oplever utryghedsskabende adfærd eller har andre bekymringer, man gerne vil dele med politiet. Desuden kan man anonymt tippe politiet via vores hjemmeside politi.dk, fortæller vicepolitiinspektør og leder af nærpolitiet i Københavns Politikreds, Rasmus Agerskov Schultz, der er, og understreger:

- Hvis man oplever deciderede kriminelle handlinger, opfordrer vi dog kraftigt til, at man anmelder det via 1-1-4, og hvis der er brug for akut udrykning, skal man ringe 1-1-2. understreger han.

Nummeret på Din Betjent i Vanløse er 4026 8353.

Da VanløseLIV vægter vores kilder sikkerhed, har vi besluttet at lade dem være anonyme, da de er bange for repressalier. VanløseLIV er bekendt med identiteten på kilderne, og er igang med at verificere  det unge pars anmeldelsen til politiet.

Det vil politikerne gøre

Klaus Mygind (SF)

Ingen skal føle sig utrygge, når de skal til eller fra Vanløse Station. Det er der lige nu. Det viser udtalelserne. Derfor skal SSP kortlægge situationen nu. Det har SSP mulighed for gennem deres gadeplansmedarbejdere. De skal finde ud af, hvilke unge, der opholder sig på stationen. Skabe kontakt til dem og hjælpe dem til både at opføre sig ordentligt og til at bruge tiden på noget bedre. Forældrene skal inddrages. SSP står for samarbejde mellem Skoler, Socialforvaltning og Politi og SSP har særlige beføjelser. Jeg vil samtidig opfordre til, at borgere i Vanløse opretter en natteravne gruppe. Jeg er selv natteravn på Islands Brygge.

Rikke Skovgaard Andersen (A)

- Jeg var for nyligt ude med Natteravnene omkring Vanløse Station. Vi havde ikke oplevelser som dem, der er beskrevet i VanløseLIV. Det bekymrer mig nu alligevel og ærgrer mig, at politiet ikke kan få greb om problemet. Socialdemokratiet har stået i spidsen for, at der til næste år er afsat 10 mio. kr. til bedre ungdomsklubber. Jeg vil arbejde for, at de penge kommer Vanløse til gode, så de unge får noget fornuftigt at tage sig til fremfor at lave ballade. Hvis utrygheden fortsætter vil jeg arbejde for, at Vanløse kan få besøg af kommunens nattelivsværter, som ellers mest går rundt i indre by.

Charlotte Lund (EL)

Enhedslisten prioriterer en socialfaglig indsats over køller og vagtværn, fordi det er den løsning der virker. Vi skal styrke SSP-indsatsen i Vanløse. Og så skal vi sikre at der er nok klub- og fritidstilbud, som kan medvirke til at skabe et godt fritidsliv for de unge.

Jens Wedenborg (K)

Vi Konservative ønsker at alle kan færdes trygt og sikkert i hele København, døgnet rundt, året rundt. Derfor skal der sættes ind overfor kriminalitet, forstyrrende støj, affald og andre ting, der skaber et forrået miljø. Det skal være muligt at komme i kontakt med Politiet, hvis man har behov for hjælp. Alt for mange ringer i dag forgæves. Indtil Politiet får de nødvendige ressourcer, skal vi i København have et kommunalt ordenskorps, der udstyres med en bødeblok og en direkte linje til Politiet. De skal være fysisk til stede på gaderne, så de kan gribe ind når der opstår uoverensstemmelser.

Emil Sloth Andersen (RV)

- utrygheden, som nogle gange findes ved Vanløse Station, er et meget alvorligt problem. Jeg har tre forslag.

1) Vi skal have flere natteravne og SSP-medarbejdere ud i området. De skal i samtale med de unge og være i kontakt med forældrene og vise, at der bliver holdt øje, ligesom de skal vise og tale med de unge om, at der er en vej ind i fællesskabet; måske en ungdomsklub, et idrætshold eller bare til en samtale med en voksen, der forstår dem.

2) Dernæst skal vi se på, om overvågningen, som allerede er ved Vanløse Station, kan optimeres. Det er afgørende, at kameraerne indefanger alle områder ved stationen. Lykkes det, betyder det, at eventuelle ofre for chikane, har bedre mulighed for at dokumentere det over for politiet bagefter.

3) Endelig ønsker jeg også en helhedsplan for byfornyelse af Vanløse bymidte. Vi skal have mere udendørs café-liv, hyggelig granit- og brostensbelægning, mere grønt og varmt lys. Det vil betyde, at Vanløse bymidte kommer til at føles mere trygt. I den forbindelse er det også afgørende for mig, at vi ikke får et nyt erhvervscenter på Fenger-grunden, som vil trække liv væk fra Jernbane Allé, bymidten og efterlade Vanløse

Jonas Neivelt (SF)

Det er derfor, det er så vigtigt at få gjort Vanløse Torv og bymidten i Vanløse til et rarere sted at være. I dag er Vanløse Torv ikke et godt sted for mennesker. Der er et stort shoppingcenter, som har ført livet væk fra gaden. Og når der ikke er liv på gaden, øger det utrygheden. Man føler sig mere utryg, og når der ikke er nogen i nærheden, giver det også bedre rammer for, at folk kan opføre sig idiotisk.

Derfor skal Vanløse Torv forbedres. Og det er svært at være uenig med nogen af de løsninger, Jan Gehl har præsenteret til møderne om Vanløses bymidte. Bedre belægning, bedre belysning, flere steder at sidde og måske en café og et springvand på torvet.

bymidte mere kold for borgerne.

Niels E. Bjerrum (A)

Det er dybt problematik og slet ikke i orden at der er steder i byen, hvor vi som borgere ikke ønsker at komme på grund af utryghed. Jeg har været i dialog med en del borgere som har sådan en oplevelse med Vandløse station - og det skal vi ikke acceptere.

De få utilpasset må ikke ødelægge det alle os andre - byen skal være åben, tilgængelig og brugbar for alle - også når det er blevet mørkt.

Derfor skal både politi, de opsøgende tryghedsteams samt et kommende kommunalt ordenskorps have fokus på Vandløse station. Og det skal ske nu!

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Corona

Højeste smittetal i Vanløse nogensinde: Lider din virksomhed, daginstitution eller skole?

Samfund

Derfor ligger Fengergrunden brak: Det startede med tre konkurser

Fidus For abonnenter

Tjener millioner på gylden fidus: Christiania-advokat skifter forklaring

Feminisme

- Er du min mor i dag? Sammen med seks andre kvinder opfostrede Inger en datter

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Permanent opholdstilladelse

Enhedslisten går ind i sag om Vanløse-frisør: Reglerne er for rigide

Million-fortjeneste For abonnenter

Efter gigantisk prisfest: Nu er der dårlige nyheder til boligejerne i hovedstaden

Vanløse

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Offentlig transport For abonnenter

Få overblikket: Her holder S-tog stille i weekenden

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Byliv

Hjælp dit lokale spisested: Stor madfestival giver dig gastronomiske lækkerier til en god pris

Permanent opholdstilladelse For abonnenter

Azadeh fra Vanløse har knoklet i sin frisørsalon i seks år: Prisliste spænder ben for permanent opholdstilladelse

Samfund

- Kommende butik  på Jydeholmen bidrager ikke til et levende eller indbydende hjørne

Annonce