Annonce
Vanløse

Debat: Statens Kunstfond er politisk tonedøv

Debat: Det er en rigtig, rigtig dårlig idé at flytte penge fra de musikalske grundskoler i mindre byer til skolerne i de fire største byer. Men argumentationen fra Statens Kunstfonds københavnerorienterede og politisk tonedøve bestyrelse for at gøre det er meget interessant. Den viser i øvrigt også, at Statens Kunstfond ikke blot er politisk tonedøv, men simpelthen ikke ved noget om de reelle økonomiske forhold for dansk kunst og kultur.

Kunstfonden argumenterer for, at pengene til musikskolerne skal fordeles efter indbyggertallet i de områder, skolerne optager elever fra. Super god idé. Lad os straks overføre den til alle statsstøttede kulturområder.

JFMNORMAL - Kim Ruberg, formand for foreningen Bedre Balance. Foto: Morten Pape


Annonce

Det er nemlig et simpelt faktum, at mellem to tredjedele og tre fjerdele af statens kulturpenge på langt de fleste områder bliver brugt i hovedstadsområdet, hvor kun en tredjedel af landets indbyggere bor.

Balance Danmark har tidligere set på fordelingen af statens kulturpenge. For eksempel modtager hovedstadsområdet hele 71 procent af Kulturministeriets udbetalinger til biblioteker, mens to tredjedele af Danmarks befolkning må nøjes med 29 procent.

Udbetalinger til scenekunst følger samme mønster. Her falder 72 procent af Kulturministeriets udbetalinger til hovedstadsområdet, mens resten af Danmark må nøjes med 28 procent.

På museumsområdet modtager hovedstadsområdet også 72 procent, mens resten af landet må nøjes med 28. På trods af dette er der flere museumsbesøgende uden for hovedstadsområdet end besøgende på de alt for højt støttede museer i hovedstadsområdet.

Teaterstøtten viser samme mønster. 71 procent går til teatre i hovedstadsområdet, mens resten af landet må nøjes med 29.

Generelt er det altså sådan, at to tredjedele af danskerne i stilhed og alt for passivt gennem årtier har fundet sig i, at mere end syv ud af 10 statskroner til kultur bliver brugt i hovedstadsområdet.

Men så opdager Statens Kunstfond fra sit københavnske elfenbenstårn, at der er et område, hvor de store byer modtager for lidt: de musikalske grundskoler. Det må de da gøre noget ved, og så skyder de sig ikke blot i foden, men gennem hovedet ved at foreslå, at pengene skal fordeles efter indbyggertal.

Kære Joy Mogensen, kære politikere. Fra resten af Danmark skal der lyde et fuldtonet: ”Ja tak”. Hvis vi får vores rimelige andel af statens kulturpenge, skal vi nok kompensere for nedgangen af støtte til de musikalske grundskoler. Så vil alt andet musik- og teaterliv i det lokale Danmark nemlig blomstre op og skabe nye, kreative og spændende synergier med musikskolerne.

Og princippet er rigtigt. Lad statens skattepenge tilgå danskerne i forhold til, hvordan vi er fordelt i vores pragtfulde land. Det må være en let politisk opgave. Den er jo allerede analyseret, godkendt og foreslået af Statens Kunstfond.


Lad statens skattepenge tilgå danskerne i forhold til, hvordan vi er fordelt i vores pragtfulde land.

Fra debatindlægget


På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); indehaver af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
112

Har fået nok af vanvidsbilister: Politiet tager nyt våben i brug

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Naboskab

Hare Krishna forkæler Vanløse med hjemmedyrkede grøntsager

I byen

Kvindemesse begynder at tage form: Billetsalget åbner 16. august

Byliv

ONLY i Kronen åben: Vi skulle slet ikke lukke

Byliv

Villads fra Valby: Men burde det ikke have været Villads fra Vanløse?

Debat

Lad beboerne boltre sig på grunden, mens vi venter

Byliv

Kamilla truet med opsigelse: Min søn må ikke få en servicehund

Vanløse

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Byens Bedste Liv

Det bugner med bagere i hovedstadens gader

Byggeri

To nye broer ved Damhussøen: Hvad med naturbeskyttelseslovens paragraf 3?

Det sker

Årlig byfest 2021: Vi vil skabe en endnu bedre fest end sidste år

Byliv

`Bob` som ny Vanløselitteratur? `En af sommerens litterære bestseller

Byliv

Støttekoncert på Stairway: Hvem skal pengene gå til?

Annonce