Annonce
Kultur

Christina debuterer med roman: En sygemelding aktiverede hendes indre forfatter

Christina W. Born. Foto. Presse
En stress sygemelding fik debutforfatter, Christina W. Born, til at indse at der skal ske noget vildt, og at det skal komme udefra, før man bliver nok opmærksom på sig selv og sit liv og gør status.

28. maj 2021 udkommer Christina W. Born med sin debutroman STATUS. Romanen handler om den ofte udefinerbare tomhed, man kan blive ramt af, selvom man på overfladen har det hele. Og om at blive tvunget til at se sig selv med nye øjne efter et møde med fortiden til en klassefest.

STATUS er skrevet over flere år. En stor del på hendes terrasse i Vanløse.

- Terrassen er virkelig mit favoritsted, når jeg skriver. Jeg elsker især formiddagen, hvor baggrundstæppet primært er fuglene, der pipper i hækken og lyden af børn, der leger på f Damhusengens Skole i nærheden. Det er lyde af virkelighed, uden at de forstyrrer. Så er det nemt at komme ind i min koncentrerede skriveboble, hvor jeg glemmer alt mens personer og scener udfolder sig på blokken.

Annonce

Tvunget til at stoppe op

Hvad handler STATUS om?

- STATUS handler om venskaber og handlinger fra fortiden, der skaber spor i livet. Om forventninger til sig selv og andre. Om at tage livtag med sig selv og blive presset til at være ærlig. Om at starte på en frisk. Og om at det hele nok skal gå, selvom det ikke nødvendigvis bliver, som man havde forestillet sig, svarer romandebutanten og uddyber.

- I romanen møder du seks personer på omkring de 40 der, hver især, tvinges til at stoppe op i deres ellers veltilrettelagte middelklassetilværelse. Samtidig møder de hinanden – og deres gamle jeg – til en klassefest i et sommerhus efter 20 år. Med en joker i kulissen.

Hvad har inspireret dig?

- Jeg har masser af inspiration at tage af, både hvad angår min alder og min bopæl i Vanløse, griner Christina. Hun bliver alvorlig.

- Det er inspiration og erfaringer på både godt og ondt. Faktisk begyndte jeg at skrive på bogen, mens jeg var sygemeldt med stress. Jeg har været drevet af en stor lyst til at udforske, hvad der kan ske, når man ramler inde i forskellige former for stopklodser eller kriser. Hvad sker der, når man bliver tvunget til at stoppe op og give sit liv et eftersyn, fortæller Christina W. Born.


Fra min sygemelding har jeg erfaret, at der skal ske noget vildt, og at det skal komme udefra, før man bliver nok opmærksom på sig selv og sit liv og gør status.

Christina W. Born


Har altid haft en forfatter i maven?

- Jeg elskede at skrive stile, især fristile i skolen, og jeg læste mig igennem stort set hele ungdomsafdelingen på byens bibliotek, svarer Christina og fortsætter.

- Jeg vidste tidligt, at jeg ville arbejde med formidling, og i mange år har jeg skrevet alle former for tekster som kommunikations-­medar­bejder, forklarer Christina der fortæller, at hun, imens hun skrev på STATUS, kom i tanke om, at hun i sine helt unge år gik med en notesbog i tasken.

Annonce

Skrive for min egen skyld

- Så jeg altid  lige kunne grifle en tanke, en ytring eller et indtryk ned. Men alligevel faldt det mig aldrig ind at skrive en bog.

Det var først, da Christina blev sygemeldt, at hendes indre forfatter tittede frem.

- Da jeg blev sygemeldt med stress, brugte jeg tid på at mærke, hvad der virkelig gav mig energi, og det var stadig at skrive. Det nye var, at jeg havde lyst til at prøve at skrive noget for min egen skyld, ikke for andre som på jobbet. Lidt tilfældigt  eller mon ikke underbevidstheden hjalp godt til? - siger hun og smiler - faldt jeg over et kursus, der hed ’Skriv en bog på en uge’. Kurset var ganske enkelt en åbenbaring for mig.

Kommer du til at skrive flere bøger?

- Jeg vil skrive masser af bøger. Nu kan jeg tydeligt se, at skrivningen jo altid har været en rød tråd i mit liv. Jeg elsker det, griner Christina og tilføjer, at hun allerede er fuld i gang med en opfølger til STATUS, samt en børnebog: 'Leander og lyden i skabet', der forhåbentlig udkommer i 2021.

Du kan læse mere om Christinas udgivelse og kommende på https://www.christinawborn.dk/ eller på https://www.forfatterskabet.dk/status/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Månedens Buket

Nørkleriet: Vi føler os set

Annonce